pondelok 23. februára 2015

Ex Machina

V súčasnosti produkované filmy, žiaľ, len zriedka analyzujú náročné filozofické otázky, prípadne poskytujú vedecky korektný opis reality, a pritom si zachovávajú sledovateľnosť širším okruhom divákov. Keď sa niečo také podarí, ako napríklad nedávno Interstellar, či Gravity, okamžite vznikajú stovky článkov konfrontujúcich film s realitou a podľa výsledkov sa dá povedať, že do istej miery ide o edukatívne a popularizačné diela, ktoré sú pre vedu ako takú prospešné.

Teraz sa objavil nový hráč, britský film s názvom Ex Machina, ktorý sa venuje analýze vedomia a umelej inteligencie. Blog mindhacks.com, ktorý prináša mnohé zaujímavé správy zo sveta neurovedy a psychológie, o ňom napísal, že ide pravdepodobne o najlepší sci-fi film poslednej doby a najlepší film o vedomí a AI. Ak navyše vezmem do úvahy hodnotenie 94% na kritickom portáli Rotten Tomatoes a zatiaľ 8.0 na IMDb, myslím si, že stojí aj za pozornosť odbornej verejnosti.

Dej filmu režiséra Alexa Garlanda sa odohráva v blízkej budúcnosti a reflektuje problémy vznikajúce z kontaktu človeka s umelou inteligenciou vo forme androida. Na filme spolupracovali vedci z relevantných oblastí a podľa slov Anila Setha, ktorý sa venuje výskumu vedomia, pre portál New Scientist je jeho najväčšou devízou odhalenie faktu, že Turingov test nie je v skutočnosti testom umelej inteligencie, ale človeka, ktorý ju hodnotí, čo v tomto prípade čaká aj divákov.

Zdroje:


Trailer:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára