pondelok 23. februára 2015

Umelé zlepšenie pamäťových schopností môže byť čoskoro realitou

Americká výskumná agentúra DARPA financuje nový výskum v rámci programu Restoring Active Memory (RAM), ktorého výsledky by mohli pomôcť výrazne zlepšiť alebo sčasti obnoviť pamäť napríklad ľudí postihnutých úrazmi mozgu.

Výskumné tímy v súčasnosti na vzorke pacientov s už implantovanými elektródami hľadajú biologické markery tvorby spomienok a ich vybavovania. Keď nájdu špecifické signály regulujúce tieto procesy, pokúsia sa ich zosilniť pomocou implantátov.

V ceste k úspechu stoja viaceré technické výzvy od miniaturizácie až po tvorbu efektívnych algoritmov na spracovanie signálu a posielanie adekvátnych stimulov.

Jeden z výskumných tímov má za cieľ do štyroch rokov dosiahnuť významné a stabilné zlepšenie pamäti pacientov, ktorým sú implantované elektródy v reakcii na epilepsiu alebo Parkinsonovu chorobu.

Druhý tím sa sústredí na oblasť mozgu zvanú cortex entorhinalis, ktorý je bránou do hipokampu, teda oblasti primárne asociovanej s tvorbou a ukladaním spomienok. Stavia pritom na výskume z roku 2012 v rámci ktorého bolo pozorované, že stimulácia tejto oblasti počas učenia sa viedla k zlepšeniu výkonu. Pre tento účel vyvíjajú mikroskopické elektródy schopné zaznamenávať a stimulovať jednotlivé neuróny.

Nájde táto technológia aj komerčné uplatnenie?

Zdroje:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára