štvrtok 5. februára 2015

Na potulkách Youtubom

Na tomto blogu môžete objaviť mnoho príspevkov, či videí, ktoré vás nasýtia informáciami, zlepšia život, či nebodaj zvýšia intelekt. Väčšina ľudí pozná prednášky TED(x) a možno nejakú tú stránku, či Youtube kanál. Mojim cieľom je podeliť sa s vami práve o tvorcov videí, ktorí sú mene známi, no nemenej skvelí. Ak aj vy máte svojich obľúbených Youtuberov, ktorí sa hodia do zoznamu, budem rád, ak ich spomeniete.

Extra Credits
Začínam svojim najobľúbenejším. Kolektív Extra Credits sa venuje počítačovým hrám z vedeckejšieho pohľadu. Ich série videí o dôležitosti hier vo vyučovaní, o hernom designe, či nedávne epizódy o vytváraní svojej prvej hry sú malé, informáciami nasýtené, rýchlokurzy geniality podané vtipným spôsobom.
https://www.youtube.com/channel/UCCODtTcd5M1JavPCOr_Uydg

Minute Earth
Ďalší kanál, ktorý stavia na minimalizmus a krátke videá. V nich tvorcovia vysvetľujú jednoduché, aj záľudné otázky života. Ideálne jednohubky pre hladnú zvedavosť detí, aj dospelákov.
https://www.youtube.com/user/minuteearth/featured

PBS Idea Channel
Oproti predchádzajúcim videám sú tieto dlhšie a vážnejšie. Autor v nich debatuje na morálne témy veľmi racionálnym a informovaným spôsobom.
https://www.youtube.com/user/pbsideachannel/featured

The School of Life
Najčerstvejší prírastok do môjho zoznamu. Videá s tématikou osobného rozvoja, umenia, trochu "new age" a duchovných záležitostí (nemýliť si s náboženským vymetaním mozgu)
https://www.youtube.com/channel/UC7IcJI8PUf5Z3zKxnZvTBog

Veritasium
Experimenty vykonávané s veľkým množstvom informácíi, kritickým pohľadom a vedeckým prístupom. Každý študent kognitívnej vedy ihneď spozná používané metodológie a štastistické praktiky.
https://www.youtube.com/user/1veritasium/featured

The Slow-Mo Guys
Prvá chuťovka na záver. Kto nepozná týchto bláznov, prichádza o jedinečný pohľad na svet. Pomocou extrémne spomalených záberov vnikajú do tajov fyziky, mechaniky a zábavy (slow-mo high-five?)
https://www.youtube.com/channel/UCUK0HBIBWgM2c4vsPhkYY4w

Nerdist (Because Science with Kyle Hill)
Druhá chuťovka na záver, pre všetkých priaznivcov komixových hrdinov a iných geeky záležitostí. Veda prelínajúca sa s fantastikou. Čo môže byť lepšie?
https://www.youtube.com/playlist?list=PLl4T6p7km9da1BKEAGzloOQqDVw3ZB7SF


Prajem príjemné nasávanie informácíi !

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára