utorok 7. februára 2012

Bolo by zlé, keby ste si tento príspevok neprečítali..

Zvláštny názov? Podobný fráze "akú máš peknú tvár, bola by škoda, keby sa jej voľačo stalo." Ide o nepriamu reč. Vyhrážky, žiadosti, zvádzanie, prosby... pri všetkom používame nepriamu (zastrenú) reč.

Prečo ľudia používajú nepriamu reč? Dve z teórií sú, voľne preložené, možná popierateľnosť a vyjednávanie vzťahu.

Pri "možnej popierateľnosti" (plausible deniability) si ako príklad môžme zvoliť vodiča, ktorý sa snaží uplatiť policajta. Vodič môže povedať niečo ako: "Videl som tu v okolí bankomat, nejdeme sa prejsť?" Štýl, ktorým vodič upláca je dostatočne zreteľný pre možného prijímateľa úplatku ale nedostatočný pre usvedčenie uplácajúceho na súde.

"Vyjednávanie vzťahu" (relationship negotiation) je situácia, do ktorej sa dostaneme, ak sme sa s niekým prvý krát stretli a nemáme vybudovaný žiadny vzťah. V takej situácií si pri požiadavkách pomáhame zakrývaním imperatívu v žiadostiach. "Mohol by si mi, prosím ťa, podať soľ?" alebo "Vedel by si mi povedať, koľko je hodín?". Na obe tieto žiadosti je logická odpoveď buď áno, alebo nie, podľa schopností a možností konverzačného partnera, ale všetkým je aj napriek tomu jasné, že ide o žiadosť. Prečo?

video:

referencie:
Pinker, S., Nowak M. A., & Lee J. J. (2008).  The logic of indirect speech. Proceedings of the National Academy of Sciences. 105(3), 833-838.

Pinker S (2007) The stuff of thought: Language as a window into human nature.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára